Det gode ved at bo i en andelsbolig

Som altid ved boligkøb, forefindes der fordele og ulemper. Dette er også gældende ved andelsboliger. En af de største fordele ved andelsboliger, er ganske enkelt prisen. Det er billigere at købe en andelsbolig, end det er at købe en ejerbolig, i hvert fald i anskaffelsespris. Endvidere sparer du også på ejendomsskatten, da det ikke er dig der ejer hele boligen. En andelsbolig, er en forening, det betyder i grove træk, at der er flere der er med til at bestemme, hvilke opgaver der skal laves i boligen.

Vedligeholdelsesplan til din andelsboligforening

Inden man køber en andelsbolig, bør man kigge på boligens vedligeholdelsesplan. Dette betyder, at du opnår et indblik i boligens nuværende situation og hvad planen for boligen er fremadrettet. En vedligeholdelsesplan til din andelsboligforening er udarbejdet af den forening der ejer boligen. Hvis ikke der er nok lejere i boligen, kan det skabe økonomisk risiko, da det er foreningen der står for reparationer og vedligehold.

Forskellen på ejerbolig og andelsbolig

De færreste kender de generelle forskelle på en ejerbolig og en andelsbolig. Det skal dog siges, at der er store forskelle. Med en ejerbolig opnår du:

  • En friværdi i huset
  • Du kan optage et realkreditlån, med ejet huskøb.
  • Vil du leje din bolig ud, er dette altid en mulighed.
  • Du kan vedligeholde og renovere din bolig som du selv vil. Dog indenfor lovens regler og rammer. Men det er nemmere at renovere egen bolig end en andelsbolig.

Med en andelsbolig opnår du:

  • Ingen friværdi i din bolig. Dette er fordi du som sådan ikke ejer boligen, du er medejer i en forening.
  • Der kan ikke oprettes realkreditlån. Derved er udbetalingen dyrere, men den månedlig husleje er ofte billigere.
  • Hvis du vil leje din andelsbolig ud, skal det gå igennem foreningen.
  • Du kan ikke renovere og vedligeholde din bolig som du selv vil.

Det betyder at hvis din bolig trænger til en større renovering, som for eksempel et nyt tag, så skal dette igennem foreningen. Hvis foreningen godkender det, er det som regel hele boligen der får nyt tag. Hvis og såfremt du vil sælge din andelsbolig, kan du ikke være sikker på at opnå en økonomisk gevinst på det, da du er med til at betale foreningens gæld i den. Derfor er det vigtigt at kende foreningens økonomi og vedligeholdelsesplan inden køb af andelsboligen.

De største fordele ved andelsboliger

Det må siges at være fællesskabet. Man kan ikke undgå at være en del af naboskabet i denne type bolig, da du som andelsboligejer, er med til at træffe beslutninger for boligen. Endvidere kan det være en fordel med hensyn til havearbejde og snerydning. Disse poster er som regel foreningen, som betaler for dem igennem din husleje. Ved de fleste andelsboliger er der ”ansat” havefolk som kommer og ordner alle haverne på en gang. Det behøver som sådan ikke at være en ansat, det kan sagtens være en fra bestyrelsen der ordner det. En andelsbolig er især attraktiv for enlige og ældre.

Anbefalet læsning til dig

Din skribent Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *