Når man opstarter en virksomhed, kan der være rigtig mange spørgsmål i forbindelse med, hvad man må og ikke må trække fra i skat. Et af de spørgsmål der ofte opstår er, hvorvidt man må trække tøj fra i skat eller ej. Svaret ifølge SKATS egen hjemmeside er man kun undtagelsesvis kan trække udgifter fra, der er relaterede til øvrige lønmodtagerudgifter – herunder er fx mad, tøj, arbejdsværelser og lignende. Det er her irrelevant, hvorvidt udgifterne har relation til arbejdet, der skal udføres. Men hvornår MÅ man så trække tøj fra i skat? Dette belyses nærmere i denne artikel.
Hvis du er i tvivl om, hvilke udgifter der kan trækkes fra – så få hjælp
Der findes i dag rigtig mange firmaer, der tilbyder at klare bogføringen for dig. Hvis du derfor ikke er stærk inden for området kan det være en god idé at få hjælp. Hvis du vælger at ordne tingene selv, og du bogfører nogle udgifter som fradragsberettiget, der ikke er det, kan du risikere at få et eftersmæld fra SKAT, hvis de går dine papirer igennem. Du skal derfor være ret sikker på, hvad du laver, hvis du selv står for bogføringen.
Er du i stedet stærkere i andre opgaver, kan det nogle gange betale sig at få andre til at klare bogføringen, mens du selv står for de opgaver, du er stærk i. På denne måde kan du i sidste ende profitoptimere din virksomhed. Se priserne på bogføring her.
Kort fortalt – hvad må du trække fra?
Først og fremmest er der et beløb, hvor alle lønmodtagerudgifter herunder ikke er fradragsberettiget. Dette beløb ændres årligt, og i 2018 var det de første 6.100 kr., der ikke var fradragsberettiget.
Herudover skal det tøj, du investere i opfylde nogle betingelser, før det er fradragsberettiget. Der skal være tale om udgifter, der ikke kan anses som private udgifter, men som er nødvendige for at sikre eller vedligeholde din indkomst. Det kan fx være at din branche kræver en bestemt udstråling, og du derfor har brug for lækre blazere til det kvindelige personale, eller måske du har meget rejsende personale, der har brug for praktiske og stilfulde tasker, når de skal repræsentere dit firma for kunderne.
Som udgangspunkt kan den enkelte lønmodtager ikke fratrække arbejdstøj i SKAT, men modsat kan du risikere at dine lønmodtagere skal betale skat af tøjet, hvis det er almindeligt hverdagstøj, du stiller til rådighed. Dette er dog kun, hvis mængden af tøj går over bagatelgrænsen.
Hvis du stiller fri uniform eller arbejdsdragt til rådighed for en ansat, er der dog ingen skattemæssige problemer i forhold til lønmodtageren. Det kræver dog som tidligere nævnt, at tøjet skal være passende for det gældende arbejde, og at det forventes at tøjet opnår betydelig slid i forbindelse med arbejdet.
Der findes således en række situationer, hvor du godt kan købe arbejdsrelaterede tøj og få skattefradrag for det, såfremt du er arbejdsgiver og ikke ansat. Du skal dog altid huske at, hvis du stiller privat tøj til rådighed for dine medarbejdere, kan de blive beskattet ud fra markedsprisen.